Pizza dla dzieci i rodziców ;)
Domowa, pyszna i zdrowa wersja fast-fooda, która skusi największego niejadka.
Składniki:
CIASTO
- 2 szklanki mąki (można wymieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą)
- 5 dkg drożdży
- 0,5 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
SOS POMIDOROWY
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- po 1 łyżce bazylii i oregano (suszonej lub świeżej, posiekanej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystko dokładnie wymieszać i nakładać na rozwałkowane placki.
My sos pomidorowy uwielbiamy i możemy go jeść w każdej ilości, więc u nas jest go całkiem sporo:D
FARSZ
dla juniora:
- wędlina wymieszana z podduszoną cebulą
- mozzarella, pokrojona w kostkę
- czerwona papryka, opcjonalnie
*dla rodziców dodatkowo pieczarki podduszone z cebulą
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku z cukrem i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać 15 minut do wyrośnięcia ciasta. Polecam sprytny patent: odstawiamy ciasto do rozgrzanego do 50ºC piekarnika i ciasto rośnie w oczach;)
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek (jeżeli wolimy cienką pizzę, to z podanej ilości składników spokojnie przygotujemy 2 pizze w okrągłej blaszce o średnicy ok.29 cm) i przełożyć do blaszki posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, lekko zagiąć brzegi ciasta.
Nałożyć farsz (mozzarella na wierzch) i piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez 15-20 minut.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾