Placki cukiniowe z koperkiem i oregano (po 8. miesiącu)

Kolejna propozycja na placki z cukinii. Biorąc pod uwagę niewielką ilość składników efekt jest wręcz zaskakująco pyszny! Propozycja na obiad, ale i na spacer, piknik, do pracy... smaczne na ciepło i na zimno, z jogurtem i bez:)
Składniki:
- 1 większa cukinia
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju + do smarowania patelni
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Potrzebujemy 2 miski - większą i mniejszą.
Cukinię obieramy ze skórki - jeżeli jest młoda, może zostać ze skórką. Ścieramy ją na grubych oczkach tarki do mniejszej miski i zostawiamy na chwilę, żeby puściła sok. Następnie odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do większej miski.
Do odciśniętej cukinii dodajemy mąkę, posiekany koperek, oregano, mleko i olej.
Oddzielamy żółtko od białka - żółtko dodajemy do masy cukiniowej, białko ubijamy na pianę i delikatnie mieszamy z masą na placki.
Patelnię delikatnie natłuszczamy olejem i rozgrzewamy - smażymy placki na złoto z dwóch stron, pilnując aby się za bardzo nie zrumieniły.
Podajemy np. z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (3)
Lonka 30 lipca 2019
Nasze ulubione danie na obiad w upały;) a jak cos zostaje, to bierzemy na spacer kolejnego dnia
Odpowiedz ⇾Flora 29 lipca 2019
RE-WE-LA-CJA! a całe życie bałam się cukinii:D teraz żałuję, że tak późno ją odkryłam:P
Odpowiedz ⇾ALinka 19 czerwca 2019
Rano przygotowałam, potem zjedliśmy na obiad na zimno - na obecną pogodę strzał w dziesiątkę! Smakowało całej rodzinie
Odpowiedz ⇾