Pierogi leniwe bananowe (dla dzieci po 1. roku)
Przepis z serii "zainspirowało żonkę" ;)
Tym razem pierogi leniwe w nieco nowej odsłonie - dzięki bananowi nie trzeba ich już niczym dosładzać, są idealne na drugie danie, deser, kolację na ciepło...:)
Składniki:
- 500 g twarogu (półtłusty)
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista - u nas pół na pół:)
- cynamon (do posypania)
Sposób przygotowania:
Twaróg i banany rozgnieć widelcem (lub krótko zmiksuj). Dodaj do nich mąkę, jajko i wyrób ciasto. Jeśli ciasto się bardzo klei - podsyp mąką. Im mniej mąki będzie, tym leniwe będą smaczniejsze.
Gdy ciasto będzie wyrobione, odrywamy po kawałku, formujemy wałek i kroimy na kawałeczki.
Zagotuj wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj około pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
Podajemy polane masełkiem i posypane cynamonem.
Źródło inspiracji: www.alaantkoweblw.blogspot.com
Komentarze (1)
Julita 5 sierpnia 2019
Nowe-stare leniwe bardzo nam posmakowały:) mój roczniak pochłonął w błyskawicznym tempie:D
Odpowiedz ⇾