Ryż z truskawkami (po 1. roku)

Ryż z truskawkami i pierwsze skojarzenie tatusia małego człowieka?

- O, nie! Kuchara ze szkolnej stołówki z wielką chochlą, ogromny talerz suchego mdłego ryżu z niewidoczną ilością sosu truskawkowego...

Nie jest dobrze.

Spróbujmy odczarować tą traumę z podstawówki;)

truskawy!

Składniki:

  • ryż (u nas akurat brązowy) - około 1/2 szklanki
  • 0,5 kg truskawek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie syrop klonowy/z agawy

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować.

Truskawki umyć, obrać i pokroić namniejsze części, wrzucić do kielicha miksera (lub do garnka), dodać jogurt, zmiksować na gładko.

Jeżeli truskawki są za mało słodkie, można doprawić syropem klonowy (syropem z agawy).

Proste? no pewnie, i w dodatku szybkie!

Ryż z truskawkamiwielka plama ryżu z truskawkami;)

Smacznego!

Podobne przepisy