Deser

Rafaello z kaszy jaglanej (po 1. roku życia)

rafaello z kaszy jaglanej

Dziś proponujemy przepis na zdrowy wariant popularnych kokosowych kuleczek:)

Zdecydowanie warto przetestować, bo (pomijając małego człowieka) śmiało można stwierdzić, że 'Dziennikowy Tata' nie zjadł przez całe swoje życie tyle kaszy jaglanej, co dzięki tymże jaglanym Rafaello... A jak widać na zdjęciach poniżej, to i rączka małego człowieka nie próżnowała przy okazji testowania nowego deseru.

Rafaello z kaszy jaglanej - składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu, stewii lub innego słodziwa (miód może znacznie zmienić smak końcowy, więc wyjątkowo nie polecamy;)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych i dodatkowo do otoczenia
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • około 25 migdałów (całe, bez skórki) - dla młodszych dzieci robimy kulki bez migdała

Sposób przygotowania:

Kaszę przesypać na sitko (gęste!) i dokładnie opłukać pod zimną wodą, a potem ugotować w mleku kokosowym do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko. W trakcie gotowania należy dodać ziarenka z laski wanilii i ksylitol.

UWAGA! Gotować należy na małym ogniu, żeby nie przypalić. W razie potrzeby do gotującej się kaszy dolać troszkę wody - gdyby było za gęste.

Zdejmujemy garnek z ugotowaną kaszą i jeszcze ciepłą masę dokładnie miksujemy.

Zmiksowaną masę należy schłodzić (minimum 2 h), potem formujemy pralinki, do środka każdej wciskamy migdał i całość obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Przechowywać  w lodówce (o ile zajdzie taka potrzeba, bo jaglane Rafaello ma tendencję do wyjątkowo szybkiego znikania)

Smacznego!

jaglane rafaello

rafaello z kaszą jaglaną

kokosowe kulki z kaszy jaglanej

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾