Placki selerowo-marchewkowe (po 18. miesiącu)

 

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 marchewka
  • 5 łyżek mąki (u nas pół na pół zwykła pszenna i pszenna pełnoziarnista)
  • 2-3 jajka (w zależności od tego, jak duży jest seler)
  • sól morska, pieprz - do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)

 

Sposób przygotowania:


Selera i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (a najlepiej zmielić w malakserze, szkoda palców;).

Do selera wbić jajka, dodać mąkę (tyle, aby "skleić" warzywa i jajka), dodać sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej oliwie smażyć placki z obu stron na złoty kolor.

Placki z selerem i marchewkąplacek z selerem i marchewką

Podawać z sosem czosnkowym.

Placki selerowo-marchewkoweplacek selerowo-marchewkowy z sosem czosnkowym

 

Podobne przepisy