Placki selerowo-marchewkowe (po 18. miesiącu)
Składniki:
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 marchewka
- 5 łyżek mąki (u nas pół na pół zwykła pszenna i pszenna pełnoziarnista)
- 2-3 jajka (w zależności od tego, jak duży jest seler)
- sól morska, pieprz - do smaku
- łyżka oliwy z oliwek (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Selera i marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (a najlepiej zmielić w malakserze, szkoda palców;).
Do selera wbić jajka, dodać mąkę (tyle, aby "skleić" warzywa i jajka), dodać sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej oliwie smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
Podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾