Muffiny rabarbarowe z orzechami włoskimi i cynamonem (po 9. miesiącu)

Słodkie dzięki cukrowo-cynamonowej posypce, lekko kwaśne za sprawą rabarbaru, a całości smaku dopełniają orzechy. Dla każdego coś dobrego!
Składniki (na 12-14 większych sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki (250 ml)
- 200 g rabarbaru
Posypka (opcjonalnie, można ją pominąć)
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu łączymy cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką – mieszamy widelcem.
W drugim naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodajemy do mokrych składników i wszystko mieszamy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy orzechy i pokrojony w kostkę rabarbar.
Formę do muffinów smarujemy delikatnie tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Z wierzchu posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
inspiracja: mojewypieki
Komentarze (1)
ninka 23 lipca 2019
Zaskakujące połączenie smaków jak dla mnie, ale BARDZO UDANE!:) i ja i moje dzieci pochłonęliśmy aż nam się uszy trzęsły:D
Odpowiedz ⇾