Deser

Muffiny rabarbarowe z orzechami włoskimi i cynamonem (po 9. miesiącu)

Muffiny rabarbarowe z orzechami włoskimi i cynamonem

Słodkie dzięki cukrowo-cynamonowej posypce, lekko kwaśne za sprawą rabarbaru, a całości smaku dopełniają orzechy. Dla każdego coś dobrego!

Składniki (na 12-14 większych sztuk):

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki posiekanych lub zmielonych łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka maślanki (250 ml)
  • 200 g rabarbaru

Posypka (opcjonalnie, można ją pominąć)

  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu łączymy cukier z olejem, jajkiem, ekstraktem i maślanką – mieszamy widelcem.

W drugim naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodajemy do mokrych składników i wszystko mieszamy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy orzechy i pokrojony w kostkę rabarbar.

Formę do muffinów smarujemy delikatnie tłuszczem lub wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Z wierzchu posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Muffiny z rabarbarem przepis

Muffiny z rabarbarem fit

inspiracja: mojewypieki

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾