Muffinki cukiniowo-orzechowe (po 8. miesiącu)

W sam raz na Dzień Dziecka! Ale nie tylko - idealne na każda okazję i każdy brak okazji;)
Muffinki z cukinią i masłem orzechowym to połączenie zdrowego i pysznego, czyli to co rodzice i dzieci lubią najbardziej. A mówi się, że trudno osiągnąć efekt "wilk syty i owca cała":)
Sami sprawdźcie!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej, taką jaką macie pod ręką:)
- 200 g orzechów zmielonych lub masła orzechowego o dobrym składzie (u nas wersja z masłem orzechowym)
- 1 średniej wielkości cukinia
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki karobu lub kakao
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, zmielone orzechy (lub masło orzechowe), proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon oraz karob (lub kakao).
Do drugiej miski ścieramy cukinię na grubych oczkach (jeżeli jest młoda, nie trzeba jej obierać ze skórki), dodajemy do tego całe jajka i olej. Mieszamy, a następnie do masy dodajemy suche składniki – mieszamy jeszcze raz.
Ciasto muffinkowe przekładamy do papilotek (lub foremek do muffinek) do 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut (termoobieg) - do tzw. suchego patyczka.
Jeżeli chcemy zaszaleć, to do muffinek bardzo będzie pasować polewa czekoladowa;)
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (1)
kalina 6 czerwca 2019
Podchodziłam do przepisu jak pies do jeża, ale nie żałuję, że spróbowałam - mój anty-warzywny syn zajadał się:))) dzięki za przepis!
Odpowiedz ⇾