Przepisy dla dzieci

Nie tylko koktajle – sprawdź co można przygotować w blenderze kielichowym

koktajle

Blender ręczny i kielichowy to dwa urządzenia, które najczęściej posiadamy w naszych kuchniach. Tak naprawdę, większość Pań domu, nie wyobraża sobie bez nich codziennego gotowania. Jakie potrawy pomogą Ci przygotować? Oto kilka naszych propozycji.

Choć zazwyczaj w blenderze kielichowym przygotowujemy różnego rodzaju koktajle i smoothie, to bez trudu posłużą nam do przygotowania wielu ciekawych dań. W najlepszych blenderach kielichowych bez trudu zmiksujesz lód czy orzechy, dzięki czemu możemy przygotować różnego typu dania.

Pasty do kanapek na bazie cieciorki

Zamiast kupować wędliny, których skład zawiera coraz więcej chemii, możesz w domu przygotowywać pasty z cieciorki w różnorodnych smakach. Oto pasta z burakiem i musztardą.

Jej wykonanie jest bardzo proste, trzeba przede wszystkim zacząć od przygotowania cieciorki, którą wcześniej należy namoczyć i ugotować. Do przygotowania jednego opakowania 300 g pasty potrzebujemy:

  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • 1 średniej wielkości buraka,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku.

Buraka należy zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku około 30 – 40 minut. Następnie do blendera wrzucamy, przygotowaną wcześniej cieciorkę, upieczonego buraka oraz musztardę. Miksujemy, a jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody lub oleju z orzechów ziemnych. Na koniec doprawiamy solą i odrobiną pieprzu do smaku. W podobny sposób można przygotować pastę z pieczonej papryki, w tym wypadku jednak nie dodajemy musztardy.

Smakowite zielone placuszki

Świetna i zdrowa przekąska na lunch lub lekkie danie na obiad.

  • około 1 szklanki liści jarmużu,
  • 1 jajko,
  • 1 ½ szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 1 łyżeczka stopionego masła lub oleju
  • sól do smaku.

Umyty i osuszony jarmuż miksujemy w blenderze, dodajemy do niego mleko, jajko i łyżkę oleju, wszystko jeszcze raz blendujemy. Do miski wsypujemy produkty sypkie, czyli mąkę i proszek do pieczenie, dolewamy zmiksowane składniki płynne i dokładnie mieszamy, na koniec wsypujemy sól do smaku. Placuszki smażymy na patelni na odrobinie oleju lub masła klarowanego, po 2-3 minuty z każdej strony.

Świetnie smakują z jogurtem greckim, lub lekkim sosem na bazie jogurtu z koperkiem i szczypiorkiem.

Słodkie pyszności na deser – domowe lody

Lody to ulubiona słodkość większości z nas. Ich przyrządzenie w domu wcale nie jest takie skomplikowane. Co jest potrzebne?

  • ok. 600 ml mrożonych truskawek lub malin,
  • 2 banany,
  • 1 szklanka mleka
  • syrop daktylowy lub miód.

W tej wersji, nie mrozimy gotowej masy lodowej, a poszczególne składniki. Dlatego też wcześniej trzeba zamrozić pokrojone w plasterki banany, oraz owoce jeśli chcemy korzystać ze świeżych, a nie kupnych wcześniej mrożonych. Jak owoce odpowiednio się już zmrożą (zawsze można przygotowywać do zamrożenia większe partie by mieć na później) wyciągamy i wrzucamy je do blendera. Miksujemy na gładką masę dodając schłodzone mleko, może być zwykłe lub roślinne np. kokosowe. Do smaku należy dodać z dwie łyżeczki miodu lub syropu daktylowego. Chwila i całość gotowa. Nakładamy do miseczek, posypujemy zmiksowanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

 

Artykuł partnera

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾