Makaron z indykiem, szpinakiem i serem pleśniowym (po 2. roku)
Makaron zawsze niezawodny...a jeżeli dodać do tego jeszcze mięso i szpinak, to mamy syty i w dodatku całkiem szybki obiad:)
Składniki:
- pierś z indyka - ok. 30-40 dkg - pokrojona w paski, kostkę, jak chcecie;)
- szpinak - według uznania (u nas 400 g świeżego)
- 50g sera pleśniowego lazur niebieski
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- mała śmietanka 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól i pieprz
- makaron
- oliwa / olej z pestek winogron - do zamarynowania mięsa i podduszenia
Sposób przygotowania:
Pokrojonego indyka zamarynować w oliwie z pieprzem ziołowym i odrobiną soli - odstawić do lodówki na min. 30 minut (spokojnie można i na całą noc).
Następnie zamarynowane mięso podsmażamy na oliwie i dodajemy cebulę pokrojoną w pióra.
Dodajemy śmietanę i pokruszony ser - mieszamy i wszystko razem dusimy aż ser się rozpuści.
W międzyczasie na patelni przygotowujemy szpinak. Podsmażamy go na maśle z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy gałką muszkatołową. Kiedy jest gotowy dodajemy do sosu. Wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Podajemy z ugotowanym dowolnym makaronem.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾