Ciasto 3 BIT

Jak batonik, którego nazwa jest wspomniana wyżej - słodko, słodziej, jeszcze słodziej...inaczej nie da się opisać tego ciasta;) tak, tak, niezdrowo, z cukrem, z kajmakiem, z herbatnikami...ale raz na rok można zaszaleć - w końcu tylko raz kończy się DWA latka! :)
Składniki:
6-7 paczek herbatników typu petit beurre (opakowanie 100g)
1,5 puszki kajmaku (masa krówkowa)
2/3 szklanki cukru
3 szklanki mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
125g masła
4 łyżki mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany kremówki + 1 łyżka cukru-pudru
karob / kakao / gorzka czekolada starta na tarce - do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
Formę o wymiarach ok. 35x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, jeżeli mamy otwieraną formę - ułatwi to wyjmowanie ciasta).
Na dnie formy ułożyć pojedynczą warstwę herbatników.
Kajmak podgrzać w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Ciepły i płynny wylać na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.
Przygotować budyń:
Zagotować 2 szklanki mleka z laską wanilii, cukrem i masłem. Gdy mleko się zagotuje, wyjąć laskę wanilii, naciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka - dodać do mleka.
Pozostałą szklankę mleka zmiksować z całymi jajami i mąką, a następnie wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
Gorący budyń wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejna warstwą herbatników.
Całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki przynajmniej na całą noc. Herbatniki muszą w tym czsaie zmieknąć.
Po tym czasie wyjąć ciasto, odwinąć z folii.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru-pudru. Wyłożyć na ciasto, wyrównać, wierzch oprószyć karobem / kakao lub startą gorzka czekoladą. Można kroić i podawać od razu:)
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾