Kartoflanka (po 1. roku)

kartoflanka
Rozgrzewająca, sycąca, koniecznie z dużą ilością koperku (na lepsze trawienie;) - prosta jak drut i pyszna:)
Sezon rozgrzewających zup uważam za otwarty!

 

Składniki:

  • ok. 20 dkg skrawków wędlin
  • 1 spora cebula
  • łyżka oleju
  • 80 dkg ziemniaków
  • 2-3 łyżki siekanego koperku
  • 50 dkg warzyw (marchew, pietruszka, seler)
  • 3 litry wody
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz - do smaku

 

Przygotowanie:

Cebulę i wędlinę pokroić w kosteczkę - podsmażyć na odrobinie oleju.

Warzywa obrać i zetrze na tarce na grubych oczkach.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.

Wszystkie składniki przełożyć do jednego garnka, zalać wodą, dodać zioła i gotować do czasu aż ziemniaki i będą miękkie.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.

Smacznego!

zupa ziemniaczana

Podobne przepisy