Kartoflanka (po 1. roku)
Rozgrzewająca, sycąca, koniecznie z dużą ilością koperku (na lepsze trawienie;) - prosta jak drut i pyszna:)
Sezon rozgrzewających zup uważam za otwarty!
Składniki:
- ok. 20 dkg skrawków wędlin
- 1 spora cebula
- łyżka oleju
- 80 dkg ziemniaków
- 2-3 łyżki siekanego koperku
- 50 dkg warzyw (marchew, pietruszka, seler)
- 3 litry wody
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i wędlinę pokroić w kosteczkę - podsmażyć na odrobinie oleju.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do jednego garnka, zalać wodą, dodać zioła i gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany koperek.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾