Śniadanie/Kolacja

Pancakes truskawkowe na maślance (po 8. miesiącu)

Pancakes truskawkowe na maślance

Podwójnie truskawkowe bardzo delikatne placuszki bez grama cukru! Podwójnie truskawkowe, bo na maślance truskawkowej i z dodatkiem świeżych truskawek:) Korzystajmy z sezonu, póki są!

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 1 szklanka mąki (u nas pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
  • 1 szklanka maślanki truskawkowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • nasionka z 1/3 laski wanilii

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy: mąkę, maślankę, proszek do pieczenia, rozgniecionego banana, żółtko, olej i nasionka z laski wanilii - wszystko mieszamy albo krótko miksujemy.

Pancakes truskawkowe przepis

W drugiej misce ubijamy białko jaja na sztywną pianę - dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy łyżką.

Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy łyżką porcje ciasta.

Smażymy na małym ogniu z obu stron, do zarumienienia.

Pancakes truskawkowe bez cukru

Pancakes truskawkowe fit,

Pancakes truskawkowe blw

Placuszki truskawkowe na maślance

Smacznego!

Zobacz również

Komentarze (3)

Lilka 30 czerwca 2019

Zrobiłam na zwykłej maślance - też pyszne! Do tego truskawki, chociaż przecież wszystkie świeże owoce będą tu pasować:))

Odpowiedz ⇾

MKasia 28 czerwca 2019

Sniadanie, ktore zawsze pasuje mojemu niejadkowi:)

Odpowiedz ⇾

Kaska_W 26 czerwca 2019

Wygląda obłędnie! i tak samo smakuje!!! te pankejki truskawkowe robię już 3 raz i nie mamy dość, super przepis

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾