Pancakes truskawkowe na maślance (po 8. miesiącu)
Podwójnie truskawkowe bardzo delikatne placuszki bez grama cukru! Podwójnie truskawkowe, bo na maślance truskawkowej i z dodatkiem świeżych truskawek:) Korzystajmy z sezonu, póki są!
Składniki (na około 20 sztuk):
- 1 szklanka mąki (u nas pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
- 1 szklanka maślanki truskawkowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 banan
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- nasionka z 1/3 laski wanilii
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy: mąkę, maślankę, proszek do pieczenia, rozgniecionego banana, żółtko, olej i nasionka z laski wanilii - wszystko mieszamy albo krótko miksujemy.
W drugiej misce ubijamy białko jaja na sztywną pianę - dodajemy do pozostałych składników i delikatnie mieszamy łyżką.
Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy łyżką porcje ciasta.
Smażymy na małym ogniu z obu stron, do zarumienienia.
Smacznego!
Komentarze (4)
muminka 28 lipca 2019
Zrobiłam z malinami, kolejne będą z borówkami - przepis uniwersalny na cały rok:))) i najwazniejsze, ze smakuja mojemu roczniakowi:) zreszta nie tylko jemu, my z mezem tez sie zajadalismy:D
Odpowiedz ⇾Lilka 30 czerwca 2019
Zrobiłam na zwykłej maślance - też pyszne! Do tego truskawki, chociaż przecież wszystkie świeże owoce będą tu pasować:))
Odpowiedz ⇾MKasia 28 czerwca 2019
Sniadanie, ktore zawsze pasuje mojemu niejadkowi:)
Odpowiedz ⇾Kaska_W 26 czerwca 2019
Wygląda obłędnie! i tak samo smakuje!!! te pankejki truskawkowe robię już 3 raz i nie mamy dość, super przepis
Odpowiedz ⇾