Makaron z sosem a'la bolognese

Składniki:
- 400 ml soku pomidorowego (najlepiej bez soli:)
- 250 g mięsa mielonego z indyka
- mała marchewka
- 1/2 cebuli
- mały ząbek czosnku
- bazylia, oregano (świeże lub suszone) - po płaskiej łyżeczce posiekanych ziół
- łyżka oliwy z oliwek
- makaron (dowolny) - ugotować oddzielnie z odrobiną soli
Sposób przygotowania:
Cebulę - pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie dorzucić startą marchewkę (grube oczka) wszystko zalać sokiem pomidorowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Połączyć z makaronem i zjeść :)
PS. U nas dziś makaron-literki, czyli czego się nie robi, żeby zachęcić niejadka do jedzenia...
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾