Domowe nuggetsy dietetyczne
Domowa zdrowa wariacja na temat fast-fooda:)
Nuggetsy z indyka - kruche, soczyste i bez tłuszczu!
Jest spora szansa, że nawet największy niejadek je polubi... a jeżeli jeszcze pomoże nam kruszyć płatki kukurydziane na panierkę, to już gwarantowany sukces, że zje z jeszcze większym apetytem - w końcu 'sam to zrobił' ;) U nas się sprawdziło :
Składniki:
- 500 g filetu z piersi indyka
- 3,5 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- sól, pieprz, inne przyprawy - wg upodobań
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na kawałki.
Płatki kukurydziane drobno pokrusz - np. w wyższym garnku przy użyciu pałki do ucierania ciasta - świetne zajęcie dla dzieci;)
W misce rozbełtaj jajka z przyprawami.
Kawałki mięsa mocz najpierw w jajku, następnie w płatkach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 15-20 min w zależności od wielkości kawałków, w 180 stopniach.
Na zdjęciu poniżej: tuż po wyjęciu z piekarnika.
Niewiele zostało do obfotografowania;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾