Obiad

Dorsz w sosie szpinakowym (dla maluszków po 1. roku życia)

Składniki:

  • filet z dorsza – ok. 200 g
  • szpinak świeży w liściach – ok. 400 g
  • śmietanka 18% lub 12% - ½ szklanki
  • 4 ząbki czosnku
  • makaron lub ryż (jako dodatek do dania)
  • oliwa z oliwek (lub masło) - około 2 łyżek: 1 do podduszenia dorsza, a 2 do podsmażenia szpinaku
  • zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dorsza – opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać ziołami prowansalskimi i podsmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką tłuszczu. Przebrać ewentualne ości, żeby nam się mały ludzik nimi nie zadławił.

Szpinak – umyć, poddusić na oliwie (maśle), dodać śmietanę + przeciśnięty przez praskę czosnek + gałkę muszkatołową + pieprz. Chwilkę poddusić, a następnie dorzucić do tego przygotowanego wcześniej dorsza i dusić jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu, żeby wszystko się "przegryzło".

Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.

dorsz w sosie szpinakowym

Fotorelacja z procesu przygotowywania ;)

szpinak

Dusimy szpinak...

sos szpinakowy

Sos "się" robi...

dorsz w sosiedorsz w sosie ze szpinakiem

Voila!

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾