Kisiel śliwkowo-jabłkowy (po 8. miesiącu)

Składniki:
- szklanka śliwek (mrożonych, w sezonie - świeżych lub np. z kompotu)
- duże jabłko
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Umyte i wypestkowane śliwki ugotować w 3/4 szklanki wody do czasu, aż owoce zmiękną. Śliwki odcedzić (nie wylewać wody!) i przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Miąższ ze śliwek wrzucamy do wody, w której się gotowały. Jeżeli przygotowujemy deser dla starszego dziecka, nie ma potrzeby usuwać skórek ze śliwek.
Jabłko umyć, sparzyć skórkę, obrać, zetrzeć na tarce (grube oczka) i dodać do śliwek, gotować, aż jabłka zmiękną (dla starszego dziecka wystarczy chwilę podgotować), dodać sok z cytryny.
Niemowlakowi zmiksować wszystko na gładką masę.
W pozostałej części zimnej wody (1/4 szklanki) dokładnie rozmieszać mąkę, następnie powoli dodawać do masy z owoców cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
Najlepiej podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾