Pulpeciki paprykowo-pomidorowe w mleku kokosowym (po 8. miesiącu)
Bardzo aromatyczne, z dużą ilością rozgrzewających przypraw pulpeciki są idealne w połączeniu z kaszą lub ryżem.
Propozycja na syty i pyszny obiad:)
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1 puszka mleka kokosowego (400g)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru (zetrzeć na tarce)
- 2 łyżki maki ziemniaczanej + mąka ziemniaczana do obtoczenia klopsików
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki bazylii
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- szczypta pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry
- olej do smażenia
Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę.
Cebulę i czosnek obrać, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w kosteczkę.
Pietruszkę/kolendrę posiekać (u nas niestety wersja bez, bo brakło;)
PULPECIKI
Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy cynamon, bazylię, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz, czosnek, około 2 łyżki mąki ziemniaczanej, połowę pokrojonej czerwonej papryki. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy, z której następnie formujemy małe pulpeciki i każdy obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju (2 łyżki) - obracając z każdej strony.
SOS
W rondlu (lub drugiej patelni) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy starty imbir, drugą część pokrojonej czerwonej papryki, całość smażymy około 2 minut mieszając cały czas. Kolejno dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są w dużych kawałkach, lepiej posiekać je na mniejsze) - wszystko dusimy około 10 minut i dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy dokładnie i dodajemy kurkumę (1/3 łyżeczki), curry (1/2 łyżeczki), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę ostrej papryki i pieprz. Sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim podsmażone pulpeciki. Wszystko dusimy jeszcze pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Podajemy z kaszą lub ryżem i posypujemy posiekaną pietruszką/kolendrą.
Smacznego!
inspiracja: alaantkoweblw
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾