Barszcz a’la ukraiński (także dla alergika)
Z podanego niżej przepisu wychodzi duży gar, więc spokojnie nakarmimy tym stado małych ludzi albo całkiem sporą rodzinę ;)
Jeżeli potrzebujemy mniej, dzielimy wszystkie składniki przez pół i gotujemy mały gar...
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 buraki (najlepsze są te podłużne)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- duże jabłko
- fasolka szparagowa
- filet z indyka (kurczak, cielęcina) – ok.200 g (ale jak nie mamy akurat pod ręką mięsa, to świat się nie zawali, a barszcz i tak będzie pyszny:)
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- posiekana natka koperku
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i umyć, a następnie pokroić: ziemniaki, buraki – w kostkę; marchewka, pietruszka, jabłko – zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, opłukane mięso. Zalać wodą tak, aby całość była przykryta, gotować do miękkości.
Do ugotowanego barszczu dodać posiekany koperek.
Mięso można drobniutko pokroić i również dodać do zupy.
Niemowlakowi możemy oczywiście zmiksować na gładki krem:)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾