Gofry z kaszą jaglaną (po 8. miesiącu)
Zdrowa wersja weekendowego śniadania - gofry z dodatkiem kaszy jaglanej są sycące i pyszne, a sama kasza jest świetnie zakamuflowana;)
Składniki:
- 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru (np. kokosowego)
Przygotowanie:
Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli - dzięki temu ubita piana będzie bardziej sztywna).
Do osobnej miski dajemy żółtko, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, mąkę i olej - wszystko miksujemy.
Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą.
Na mocno rozgrzaną gofrownicę wylewamy około 2 łyżki na gofra i pieczemy 4-5 minut. Nie podglądamy gofrów w trakcie pieczenia!
Smacznego!
Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl
Komentarze (1)
Laurka 4 sierpnia 2019
Zrobione-zjedzone-pokochalismy! Dzieki za przepis na gofry - z kasza jaglana mam mniejsze wyrzuty sumienia, ze tak sie nimi zajadam:D
Odpowiedz ⇾