Gofry z kaszą jaglaną (po 8. miesiącu)

gofry z kaszą jaglaną
Zdrowa wersja weekendowego śniadania - gofry z dodatkiem kaszy jaglanej są sycące i pyszne, a sama kasza jest świetnie zakamuflowana;)

 

Składniki:

  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 łyżek mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru (np. kokosowego)

 

Przygotowanie:

Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli - dzięki temu ubita piana będzie bardziej sztywna).

Do osobnej miski dajemy żółtko, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier,  mąkę i olej - wszystko miksujemy.

Ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą.

Na mocno rozgrzaną gofrownicę wylewamy około 2 łyżki na gofra i pieczemy 4-5 minut. Nie podglądamy gofrów w trakcie pieczenia!

Smacznego!

gofry z kaszą jaglaną

gofry jaglane

Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl

Podobne przepisy