Obiad

Surówka z pora, jabłka i ogórków kiszonych

Składniki:

  • 3 pory (biała część)
  • 2 jabłka
  • 2-3 ogórki kiszone
  • sok z cytryny
  • odrobina soli, ewentualnie pieprz
  • jogurt naturalny lub grecki

 

Sposób przygotowania:

Pory obrać, umyć, pokroić w cienkie talarki, a następnie sparzyć na sitku wrzątkiem (dzięki temu będą łagodniejsze i zmiękną). Jabłka umyć, obrać, ogórki obrać ze skórki i wszystko zetrzeć na tarce – dodać do sparzonych i odsączonych z wody porów. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na min. 2 godziny. Warzywa puszczą sok, który należy później odcisnąć. Doprawić jogurtem i przyprawami do smaku.

surówka z porasurówka por ogórek kiszony

 

Zobacz również