Szarlotka z budyniem (po 1. roku)

Lubicie jabłka? a budyń? my bardzo! jeżeli Wy też, to dzisiaj przepis idealny, bo 2 w 1 - szarlotka z budyniem:)))) Pychota!
Składniki:
- 1 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
- kostka masła lub margaryny
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże (na 3/4 litra mleka) opakowania budyniu waniliowego - lub 1 litr budyniu przygotowanego w domu z tą różnicą, że zamiast na mleku modyfikowanym, to na krowim ;) + z ziarenkami z laski wanilii
- 1 litr mleka
- 1/2 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nastepnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka dodając pozostały cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.
3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną), na nim rozłożyć warstwę jabłek (można posypać cynamonem), gorący budyń i resztę ciasta.
Piec w temperaturze 180°C około 50 minut.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾