Deser

Szarlotka z budyniem (po 1. roku)

Lubicie jabłka? a budyń? my bardzo! jeżeli Wy też, to dzisiaj przepis idealny, bo 2 w 1 - szarlotka z budyniem:)))) Pychota!

 

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
  • kostka masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże (na 3/4 litra mleka) opakowania budyniu waniliowego - lub 1 litr budyniu przygotowanego w domu z tą różnicą, że zamiast na mleku modyfikowanym, to na krowim ;) + z ziarenkami z laski wanilii
  • 1 litr mleka
  • 1/2 laski wanilii

 

Sposób przygotowania:

Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nastepnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka dodając pozostały cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii.

3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną), na nim rozłożyć warstwę jabłek (można posypać cynamonem), gorący budyń i resztę ciasta.

Piec w temperaturze 180°C około 50 minut.

szarlotka z budyniemcała blacha (no prawie;) szarlotki z budyniem

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾