Wege grochówka (po 1. roku)
Ciepło, cieplej... grochówka! I to nie byle jaka, bo wege-grochówka!
A kto powiedział, że musi być na boczku albo żeberkach?
Rozgrzewa, syci i smakuje tak, że niejedna wojskowa może się schować:P
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 szklanki łuskanego grochu w połówkach (400 g)
- 1 cebula
- 5- 6 cm białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 5 ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1 kopiasta łyżka majeranku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
DZIEŃ WCZEŚNIEJ…
Groch dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, pozbywając się powstającej piany. Następnie namoczyć go na ok. 8 godzin.
A potem gotujemy!
Do dużego garnka wlać 1 łyżkę oliwy, wrzucić posiekaną drobno cebulę, por i zeszklić.
Dodać wędzoną paprykę, kolendrę, wymieszać, smażyć jeszcze chwilkę, a następnie dodać namoczony wcześniej groch (bez wody w której się moczył!), liście laurowe, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, zalać wszystko ok. 2 litrami wody i gotować.
W międzyczasie zetrzeć na tarce (grube oczka) seler, marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokroić w kostkę i po około 15 minutach kolejno dodać do garnka.
Całość gotować do momentu, aż groch i warzywa będą miękkie.
Pod koniec dodać, cząber, majeranek, sól i pieprz. W razie potrzeby można dodać jeszcze nieco wody.
Grochówkę można oczywiście zmiksować na krem i podać np. z grzankami;)
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾