Kurczak w porach ;) dla dzieci po 18. miesiącu

Proste, ale bardzo efektowne danie w stylu "wrzuć wszytko do jednego gara" ;)

Mięso upieczone w ten sposób jest kruche, delikatne i soczyste dzięki warstwie porów.

Podczas pieczenia powstanie trochę sosu (wyjdzie woda z porów;) - możemy go pod koniec pieczenia odlać, jeżeli chcemy mieć bardziej dopieczone mięso.

 

Składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka (około 0,5 kg)
  • 1 por (biała część – tyle, żeby wystarczyło na pokrycie dna naczynia do zapiekania)
  • jogurt grecki (lub jogurt wymieszany 1:1 z majonezem)
  • zioła prowansalskie, szczypta curry, słodka papryka, szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania:                                                    

Fileta umyj, osusz, pokrój w kawałki średniej wielkości. Mięso posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj. Można zostawić w takiej marynacie na min. godzinę przed pieczeniem.

filet w przyprawach

Pora umyj, osusz, pokrój w plasterki, wyłóż plasterkami dno naczynia żaroodpornego.

pory na dnie ;)
Na porach układamy pokrojone i przyprawione mięso...

mięso na porach...

...z wierzchu smarujemy jogurtem greckim (lub jogurtem zmieszanym z majonezem) – tak, aby dokładnie przykryć mięso.

filet w porach pod kołderką (z majonezu:)

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 45-60 minut (bez przykrycia!). Jeżeli wierzch się zarumieni – danie jest gotowe.

kurczak w porach gotowy!

Podawaj np. z zieloną sałatą (w sosie jogurtowym), do tego ziemniaki, brązowy ryż, domowe frytki...

kurczak w porachkurczak w porach z zieloną sałatą

 

Podobne przepisy