Kurczak w porach ;) dla dzieci po 18. miesiącu
Proste, ale bardzo efektowne danie w stylu "wrzuć wszytko do jednego gara" ;)
Mięso upieczone w ten sposób jest kruche, delikatne i soczyste dzięki warstwie porów.
Podczas pieczenia powstanie trochę sosu (wyjdzie woda z porów;) - możemy go pod koniec pieczenia odlać, jeżeli chcemy mieć bardziej dopieczone mięso.
Składniki:
- filet z kurczaka lub indyka (około 0,5 kg)
- 1 por (biała część – tyle, żeby wystarczyło na pokrycie dna naczynia do zapiekania)
- jogurt grecki (lub jogurt wymieszany 1:1 z majonezem)
- zioła prowansalskie, szczypta curry, słodka papryka, szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Fileta umyj, osusz, pokrój w kawałki średniej wielkości. Mięso posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj. Można zostawić w takiej marynacie na min. godzinę przed pieczeniem.
Pora umyj, osusz, pokrój w plasterki, wyłóż plasterkami dno naczynia żaroodpornego.
Na porach układamy pokrojone i przyprawione mięso...
...z wierzchu smarujemy jogurtem greckim (lub jogurtem zmieszanym z majonezem) – tak, aby dokładnie przykryć mięso.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180o przez 45-60 minut (bez przykrycia!). Jeżeli wierzch się zarumieni – danie jest gotowe.
Podawaj np. z zieloną sałatą (w sosie jogurtowym), do tego ziemniaki, brązowy ryż, domowe frytki...
Komentarze (1)
joanka 12 kwietnia 2020
To już wiem, co dziś na obiad!
Odpowiedz ⇾