Sznycelki rybne (po 1. roku)

Zaskakująco nie-rybie sznycelki (u nas z pstrąga), które dzięki dodatkowi marchewki kolorem przypominają w przekroju łososia ;)
Tatuś małego człowieka po spróbowaniu nie miał pojęcia, że je rybę...więc może to jest sposób na przeforsowanie jej do menu tym, którzy za nią nie przepadają?
Składniki:
- 200 g filetów rybnych (np. dorsz, pstrąg)
- 3 łyżki kaszy manny
- mała marchewka (lub 1/2 większej)
- jajko
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta pieprzu - opcjonalnie do smaku
- bułka tarta (3-4 łyżki do obtoczenia)
- odrobina oleju z pestek winogron do smażenia
Sposób przygotowania:
Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce (grube oczka).
Do marchewki dodać rybę pokrojoną na mniejsze kawałki, wbić jajko, wsypać kaszę oraz przyprawy, a następnie wszystko dokładnie zmiksować.
Z masy uformować sznycelki (albo inne kształty - świetnie się tu sprawdzą forremki do wycinania pierniczków), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na niewielkiej ilości oleju z pestek winogron.
Tak przygotowane np. gwiazdki zdecydowanie zaintrygują małego niejadka;)
Podawać z ryżem i surówką.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾