Bułeczki mleczne z nadzieniem (dla dzieci po 1.roku)

Mięciutkie, puszyste bułeczki z wybranym przez nas nadzieniem w środku. Do tego np. szklanka mleka i śniadanie/drugie śniadanie albo kolacja gotowe:)
Wymagają trochę pracy, to fakt, dlatego najlepiej zrobić od razu z podwójnej ilości i np. zamrozić część upieczonych już bułeczek;) ale znikają w takim tempie, że może się okazać, że już nie ma co mrozić...
Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka
- 3 dkg drożdży
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 6 dkg (ok.1/4 kostki) masła lub masła roślinnego
- szklanka mleka
- ziarenka z laski wanilii
- szczypta soli
- na nadzienie: połówki jabłek (najlepsza jest szara reneta) lub inne owoce sezonowe (truskawki, morele, jagody, maliny), konfitury, powidła...itp.
- do posypania: gruby cukier do wypieków (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Do ciepłego mleka (około 40°C) dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (można do piekarnika rozgrzanego do temp. minimalnej, czyli ok. 50°C).
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
Wyrośnięty zaczyn łączymy delikatnie z pozostałym cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, żółtkami, przesianą mąką, składniki lekko wyrabiamy, a gdy się połączą dodajemy roztopiony i ostudzony tłuszcz, pianę z białek, całość wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia (znowu można do piekarnika;)
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek,dzielimy na równe części i każdą lekko rozwałkowujemy na placuszek. Na środek kładziemy nadzienie (u nas kawałki jabłek i konfitura z porzeczek), zlepiamy dokładnie brzegi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zlepienia do spodu. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Wyrośnięte bułeczki posypujemy grubym cukrem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 30 minut lub nieco dłużej (do zarumienienia).
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾