Obiad

Barszcz czerwony zabielany (po 8. miesiącu)

barszcz zabielany dla dzieci

Delikatny, słodki, pyszny barszczyk - z ziemniakami, z fasolą, solo w kubeczku do popicia.

Można zrobić na wywarze np. ze skrzydła indyka, ale równie smaczny wyjdzie bez mięsa, a z dodatkiem dobrego tłuszczu.

Trudno nie lubić... a że buraki to potęga zdrowia, to korzystajmy z nich ile wlezie!

Składniki:

  • 1 kg buraków (najlepsze są te podłużne)
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera (lub mały seler)
  • kawałek pora
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie np. skrzydło z indyka
  • ziele angielskie, liść laurowy

Sposób przygotowania:

Buraki obrać  i umyć - odłożyć 3-4 sztuki (zależy jak duże), a resztę pokroić na ćwiartki i wrzucić do dużego garnka.

Jarzyny (poza koperkiem!) obrać i umyć, dorzucić do buraków. Jeżeli gotujemy na mięsie - również dodać:) Wszystko zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż jarzyny zmiękną.

Wywar przecedzić i wrzucić do niego te odłożone buraki (pokrojone na ćwiartki) - nadadzą koloru.

Przed podaniem zabielić jogurtem naturalnym.

Jeżeli gotowaliśmy wywar bez mięsa, dodać odrobinę dobrego tłuszczu.

Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami, posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego!

barszcz czerwony zabielany

Zobacz również