Barszcz czerwony zabielany (po 8. miesiącu)
Delikatny, słodki, pyszny barszczyk - z ziemniakami, z fasolą, solo w kubeczku do popicia.
Można zrobić na wywarze np. ze skrzydła indyka, ale równie smaczny wyjdzie bez mięsa, a z dodatkiem dobrego tłuszczu.
Trudno nie lubić... a że buraki to potęga zdrowia, to korzystajmy z nich ile wlezie!
Składniki:
- 1 kg buraków (najlepsze są te podłużne)
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1/2 selera (lub mały seler)
- kawałek pora
- pęczek koperku
- opcjonalnie np. skrzydło z indyka
- ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przygotowania:
Buraki obrać i umyć - odłożyć 3-4 sztuki (zależy jak duże), a resztę pokroić na ćwiartki i wrzucić do dużego garnka.
Jarzyny (poza koperkiem!) obrać i umyć, dorzucić do buraków. Jeżeli gotujemy na mięsie - również dodać:) Wszystko zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż jarzyny zmiękną.
Wywar przecedzić i wrzucić do niego te odłożone buraki (pokrojone na ćwiartki) - nadadzą koloru.
Przed podaniem zabielić jogurtem naturalnym.
Jeżeli gotowaliśmy wywar bez mięsa, dodać odrobinę dobrego tłuszczu.
Podawać np. z ugotowanymi ziemniakami, posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾