Śniadanie/Kolacja

Bułeczki maślane (po 1. roku)

IDEALNE! Puszyste, mięciutkie w środku i delikatnie maślane (więc zdecydowanie trzeba je spalić np.biegając po placu zabaw za małym czlowiekiem;).

Na śniadanie np. z domowym dżemem rozpływają w ustach... i jest tylko jeden problem - zdecydowanie z szybko znikają! Dla ich smaku warto nawet piec w nocy;)

 

Składniki:

  • 300 g mąki (+ 2-3 łyżki, jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste)
  • 6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 100 ml mleka
  • 50 g syropu z agawy (można zastąpić stewią, syropem daktylowym, klonowym...)
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i rozpuścić w części ciepłego mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Odstawić na 5 minut (w tym czasie zaczyn powinien podrosnąć).

Nastepnie dodać resztę składników (jajo wbijamy w całości) i wyrobić ciasto przez ok. 10 min. (ciasto powinno być miękkie i elastyczne).

Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 2-2,5 h.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 25 cm.

bułeczki przed 2. wyrastaniem

Odstawić do ponownego wyrośnięcia np.do piekarnika rozgrzanego do 50ºC na około godzinę.

i po 2.wyrastaniu:)

Przed pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody.

Bułeczki piec w temperaturze 200ºC (góra+dół) przez ok. 20-25 minut (w połowie pieczenia dobrze jest przykryć je folią aluminiową, żeby za bardzo się nie zrumieniły). Ostudzić na kratce.

tuż po wyjęciu z piekarnika(tuż po wyjęciu z piekarnika - zdjęcie w sztucznym świetle, bo zachciało nam się piec w nocy:D)

A tak bułeczki prezentowały się rano...już ktoś jedną zakosił;)

Bułeczki maślanebułeczki z bliska

bułeczka maślana z góry:)i z profilu

Smacznego!

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾