Ciasteczka owsiane pełnoziarniste z czekoladą i amarantusem (po 9. miesiącu)
Uwielbiamy takie ciastka! Nie dość, że pyszne, to jeszcze można w nich przemycić sporo dobroci - amarantus, bakalie, orzechy... co tylko chcecie i macie pod dostatkiem;)
Składniki (na około 40 sztuk - naprawdę spora porcja;)
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 szklanki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/3 szklanki słodziwa (cukier trzcinowy/stewia/etc.)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego
- około 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady - zamiast czekolady można dodać odpowiednią ilość rodzynek, żurawiny suszonej, moreli, daktyli, orzechów itp.
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem (słodziwem), następnie wbić całe jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mieszać, dodać również ekstrakt z wanilii.
Na koniec do masy wsypać płatki owsiane, amarantus i kropelki czekoladowe/bakalie/orzechy. Wszystko wymieszać łyżką.
Z powstałej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszczając.
Zachować odstępy - ciastka urosną.
Piec około 13-15 minut w temperaturze 180°C.
Przechowywać w zamkniętym słoju lub puszce.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾