Deser

Ciasteczka owsiane pełnoziarniste z czekoladą i amarantusem (po 9. miesiącu)

ciasteczka owsiane pełnoziarniste

Uwielbiamy takie ciastka! Nie dość, że pyszne, to jeszcze można w nich przemycić sporo dobroci - amarantus, bakalie, orzechy... co tylko chcecie i macie pod dostatkiem;)

Składniki (na około 40 sztuk - naprawdę spora porcja;)

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  •  200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/3 szklanki słodziwa (cukier trzcinowy/stewia/etc.)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3-4 łyżki amarantusa ekspandowanego
  • około 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady - zamiast czekolady można dodać odpowiednią ilość rodzynek, żurawiny suszonej, moreli, daktyli, orzechów itp.

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.

Miękkie masło utrzeć z cukrem (słodziwem), następnie wbić całe jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mieszać, dodać również ekstrakt z wanilii.

Na koniec do masy wsypać płatki owsiane, amarantus i kropelki czekoladowe/bakalie/orzechy. Wszystko wymieszać łyżką.

ciastka owsiane z amarantusem

Z powstałej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie je spłaszczając.

ciasteczka owsiane z czekoladą

ciasteczka pełnoziarniste z amarantusem

Zachować odstępy - ciastka urosną.

Piec około 13-15 minut w temperaturze 180°C.

Przechowywać w zamkniętym słoju lub puszce.

Smacznego!

ciasteczka owsiane z amarantusem i czekoladą

ciastka pełnoziarniste z bakaliami

ciasteczka pełnoziarniste z żurawiną

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾