Bułki śniadaniowe (po 1.roku)
Bułki z gatunku raczej cięższych i treściwych, bardzo sycące (przetestowane przez nas - 1 bułeczka na 1. śniadanie nasyciła brzuszek małego człowieka na czas dłuuugiego spaceru, harców po placu zabaw i rajdu na rowerku;)
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 i 3/4 - 4 szklanki mąki pszennej chlebowej (u nas 3 szklanki pszennej pełnoziarnistej i 1 szklanka pszennej luksusowej typ 550)
- *1-2 łyżki roztopionego masła lub mleka - opcjonalnie do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzać, jajko roztrzepać, drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi należy zrobić rozczyn).
Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać około 5 minut. Ciasto będzie klejące i takie ma być, przeżyjemy...
Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na pół godziny albo - wariant "rośnięcie nocne" - wstawić do lodówki na minimum 12h.
Przed pieczeniem można posmarować roztopionym masłem lub mlekiem.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Ostudzić na kratce.
żródło inspiracji: Majanowe pieczenie
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾