Kuleczki mięsne „na raz” po 12. miesiącu
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina, królik)
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej (zamiast bułki możesz użyć kleiku kukurydzianego lub ryżowego, kaszki kukurydzianej, kaszy manny)
- pieprz
- włoszczyzna
Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku wodę, na wrzątek wrzuć obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj warzywa do miękkości. W tym czasie w misce zmieszaj mięso, jajko, przyprawy i bułkę tartą (można dodać również troszkę ugotowanej marchewki, startej na tarce) - dokładnie połącz wszystkie składniki. Formuj pulpeciki wielkości orzecha laskowego i obtocz każdy w bułce tartej. Kiedy warzywa zmiękną wyjmij je, a na wywar wrzuć pulpeciki. Gotuj, aż pulpeciki wypłyną na powierzchnię około 15 min.
*Z podanej ilości składników wyjdzie więcej pulpecików niż porcja na jeden obiad dla maluszka.
Surowe pulpeciki możesz zamrozić owijając każdy w folię spożywczą, dzięki temu nie skleją się.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾