Obiad

Pulpeciki w sosie koperkowym (po 1. roku)

Składniki:

  • 20 dkg mielonego mięsa (np. indyk, cielęcina)
  • żółtko
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 i ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce i wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez chwilę. Mięso dokładnie wymieszaj z żółtkiem, kaszą manną, 2 łyżkami posiekanego koperku. Do masy mięsnej można również dodać część obgotowanych warzyw. Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtocz w mące i włóż do gotującego się wywaru z warzyw. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, pod koniec dodaj pozostały koperek. Można również zagęścić sos dodając do niego odrobinę mąki rozmieszanej w zimnej wodzie i gotując jeszcze przez chwilę.

pulpety w sosie koperkowym dla dzieci

Zobacz również