Pulpeciki w sosie koperkowym (po 1. roku)

Składniki:
- 20 dkg mielonego mięsa (np. indyk, cielęcina)
- żółtko
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 1 i ½ szklanki wody
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce i wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez chwilę. Mięso dokładnie wymieszaj z żółtkiem, kaszą manną, 2 łyżkami posiekanego koperku. Do masy mięsnej można również dodać część obgotowanych warzyw. Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtocz w mące i włóż do gotującego się wywaru z warzyw. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, pod koniec dodaj pozostały koperek. Można również zagęścić sos dodając do niego odrobinę mąki rozmieszanej w zimnej wodzie i gotując jeszcze przez chwilę.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾