Wielkanocne bułeczki zajączki (po 1. roku)
Jeżeli Wasz maluch nie przepada za pieczywem, to może taka bułeczka go skusi?:)
Składniki (na 8 bułeczek):
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 350g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryginale była orkiszowa, ale nam akurat "wyszła";)
- 14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 g jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki)
- 150 g śmietany 18%
- kilka łyżek mleka (by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)
- nasiona dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego
- białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka mogą użyć wody)
Sposób przygotowania:
Obie mąki wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrób rozczyn), dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie ciasto. Odstaw przykryte, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do czasu, aż ciasto podwoi objętość).
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 części (około 130 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łezki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) stworzysz przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka.
Ułóż na blaszce grzbiety, dołącz główkę i ogonek, posmaruj bułeczki białkiem, zrób oczy z pestek dyni, posyp dowolnymi ziarnami (u nas sezam, słonecznik i siemię lniane). Przykryj ściereczką i zostaw ponownie do wyrośnięcia, np. w piekarniku rozgrzanym do 50ºC (około 20 - 30 minut - aż bułeczki podwoją objętość).
Piecz w temperaturze 200ºC - pierwsze 10 min, potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz kolejne 12 minut.
Ostudź na kratce.
Smacznego!
źródło inspiracji: www. mojewypieki.com
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾