Kotleciki-pulpeciki mielone al'a greckie (po 1. roku)
Odkrycie ostatniego miesiąca! Kotleciki-pulpeciki z mięsa mielonego z dodatkiem pomidorów i mozzarellą w środku:)
Sprytny sposób na przemycenie pomidora tym dzieciom (i dorosłym:D), które za nim nieszczególnie przepadają;)
Danie wbrew pozorom naprawdę nie jest czasochłonne!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- jajko
- 2 łyżki kaszy manny/ bułki tartej
- 1 duży pomidor
- 1-2 ząbki czosnku
- bazylia, oregano – świeże lub suszone (po ok.1 płaskiej łyżeczce każdego)
- kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- sól, pieprz – opcjonalnie do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso mielone, jajko i bułkę wymieszać ze sobą, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wszystko dodać do masy mięsnej i wyrabiać. Jeżeli masa będzie bardzo sucha, można dodać odrobinę oleju z pestek winogron.
Ser pokroić w grubszą kostkę. Mięso układać na dłoni, rozpłaszczać, na środek układać kawałek sera i zamykać, tworząc kotlet.
Piec 20 minut w 200°C (termoobieg), a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i kontynuować pieczenie jeszcze przez 10 minut.
Podawać np. z puree ziemniaczanym i surówką z czerwonej kapusty.
źródło inspiracji: AlaantkoweBLW
Komentarze (1)
yuliya_mn 12 sierpnia 2019
Niby mielony...a taki niezwykly dzieki mozzarelli i pomidorom - przepis trafil na nasza cotygodniowa liste obiadowa:D
Odpowiedz ⇾