Zakwas żytni

To NIE jest kolejny przepis dla małego ludzika...zdecydowanie;)
Ale dzięki zakwasowi możemy wyczarować niesamowity chleb!
A żeby wyhodować zakwas na chleb, potrzebujemy paru dni, trochę aptekarskiej precyzji, cierpliwości, dokładności i systematyczności w działaniu...czyli wszystkiego, czego brak facetom:P więc nie ma co ukrywać, że zdecydowanie lepiej na tym polu spiszą się mamusie:)
Składniki:
- mąka żytnia razowa typ 720
- woda niechlorowana w temperaturze pokojowej
- szklane naczynie (np. czysty litrowy słoik, można wyparzyć przed użyciem)
Sposób przygotowania:
DZIEŃ 1
- 200 g mąki żytniej razowej (2 szklanki)
- 200 g wody niechlorowanej w temperaturze pokojowej (1 szklanka)
Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu - powstanie bardzo gęsta pasta. Odstawić na 24 h w ciepłe miejsce.
DZIEŃ 2, czyli 24 h później...
- 100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody niechlorowanej w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki)
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 h.
DZIEŃ 3
- 100 g mikstury z dnia drugiego (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody niechlorowanej w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki)
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 h (!).
DZIEŃ 4
Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3, czyli rano i wieczorem wodstępach 12 h.
DZIEŃ 5
Zakwas jest gotowy do upieczenia chleba :)
PRZECHOWYWANIE ZAKWASU:
Zakwas trzymamy w lodówce (w lekko przykrytym słoiku, tak aby miał dostęp powietrza).
10-12 h przed planowanym przygotowywaniem zaczynu na chleb wyjmujemy zakwas z lodówki i dokarmiamy wodą i mąką w proporcji:
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody niechlorowanej w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki)
Mieszamy i odstawiamy na 10-12 h.
Możemy oczywiście ominąć ten długi i żmudny proces hodowania zakwasu, jeżeli znajdzie się jakaś dobra dusza, która już takowy posiada i podzieli się z nami tym szczęściem...tak jak moja nieoceniona Szwagierka:) dziękuję!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾