Śniadanie/Kolacja

Bułeczki, które rosną kiedy śpisz

Gratka dla amatorów jasnego pieczywa:) bułeczki wręcz wymarzone na sobotnie/niedzielne śniadanko, a pracy przy nich jest stosunkowo niewiele jak na pieczywo drożdżowe - dzień wcześniej zagniatamy i formujemy, noc bułeczki spędzają w lodówce i rano w ciągu 10 minut mamy pachnące, świeżutkie pieczywo - brzmi kusząco, prawda?

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 25 g masła (oleju z pestek winogron, oliwy z oliwek)
  • 1 szklanka mleka
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • mleko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Wieczorem przygotować ciasto ze składników w temperaturze pokojowej.

Roztopić i ostudzić masło.

Drożdże rozetrzeć w kubeczku z 2-3 łyżkami mleka. Następnie dodać sól, jajko (całe), resztę mleka, roztopione i ostudzone masło oraz mąkę (można przesiać przez sitko) - wszystko zagnieść i wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Ułożyć na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce i wstawić na noc do lodówki (na półkę z "najwyższą" temperaturą) - na minimum 12 h.

Rano rozgrzać piekarnik do 250ºC . Bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem/makiem/słonecznikiem, a nastepnie piec przez około 10 minut do zarumienienia.

bułeczka tuż po wyjęciu z piekarnikabułeczki, które rosną kiedy śpisz

nocne bułeczkii z bliska:)

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾