Zupa krem z brokuła z serkiem mascarpone (po 12. miesiącu)

Na początek mała uwaga - jeżeli do porcji dla dziecka NIE dodacie mascarpone, to zupę śmiało można podać już maluchowi po 8 miesiącu życia.
Co do samej zupy - dodatek mascarpone nadaje łagodności i podkręca smak, dzięki czemu nawet anty-fani brokuła (a tacy są u nas;) zjedzą zupę i jeszcze powiedzą, że była pyszna!
Składniki:
- 2 litry bulionu lub wywaru z warzyw
- 1 duży brokuł
- 2-3 łyżki mascarpone
- groszek ptysiowy/grzanki
Sposób przygotowania:
Zagotować bulion/wywar.
W tym czasie brokuła podzielić na małe różyczki, umyć i wrzucić do gorącego wywaru. Gotować około 20-30 minut, aż brokuł zmięknie. Zupę zblendować, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać do rozpuszczenia się.
Podawać z groszkiem ptysiowym/grzankami.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾