Deser

Kisiel jagodowo-malinowy (po 8. miesiącu)

Owocowy, pyszny, domowy!

100% owoców

100% smaku

0% barwników

0% sztucznych konserwantów, ha!

I co najważniejsze - szybkość przygotowania porównywalna z tymi wszystkimi pseudo-kisielkami z torebki :)

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki jagód (w sezonie świeże, poza - mrożone lub np. z domowego kompotu)
  • 1/2 szklanki malin (w sezonie świeże, poza - mrożone lub np. z domowego kompotu)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Jagody, maliny i cukier wrzucamy do rondelka i gotujemy do czasu, aż owoce zmiękną i puszczą sok (można im w tym pomóc widelcem;). Niemowlakowi można wszystko dokładnie zmiksować.

Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek.

Do gotujących się owoców wlewamy mąkę (rozmieszaną w zimnej wodzie) równocześnie wszystko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

Gotujemy jeszcze około minuty, żeby kisiel zgęstniał.

Podawać na ciepło, na zimno lub w temperaturze pokojowej :)

kisiel jagodowo-malinowykisiel malinowo-jagodowy

Zobacz również

Komentarze (1)

Inka 1 lipca 2019

Jakie to proste! I jakie dobre:) a podchodzilam do zrobienia dobrych kilka dni... teraz szalejemy codziennie ze swiezymi owocami i przerabiamy na kisiel:D

Odpowiedz ⇾
Zostaw komentarz ⇾