Kompot rabarbarowo-jabłkowy (po 8. miesiącu)

Już się pojawił! A kto? co? Rabarbar oczywiście! Jest i będzie na straganach do późnej jesieni:) Trochę zapomniany, trochę niedoceniany...nadaje się na kompot, kisiel, galaretkę, ale także do placuszków czy ciast. To może warto sobie o nim przypomnieć?

Rabarbar ma wiele walorów zdrowotnych (dostarcza dużo potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, fosforu i witaminy C, B oraz beta-karoten) i kulinarnych, ale ma także jedną wadę - zawiera sporo kwasu szczawiowego. Dlatego należy zachować umiar w jedzeniu go, a dzieciom poniżej 8. miesiąca życia lepiej w ogóle go nie podawać.

 

Składniki:

  • 2 gałązki rabarbaru
  • 2 jabłka
  • ok.1,5 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Rabarbar i jabłka umyć, obrać ze skórki, rabarbar pokroić na mniejsze części, z jabłek wydrążyć gniazda nasienne.

Wszystko wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż owoce zmiękną.

Kompot z rabarbaru i jabłekKompot z rabarbaru i jabłek

 

Podobne przepisy