Drożdżówka niebiańska (po 1. roku)

Nazwa nieprzypadkowa, bo drożdżówka jest iście niebiańska! Puchata, nie za słodka i rozpływająca się w ustach.
Jak na ciasto drożdżowe, to i tak jest wyjątkowo szybkie do przygotowania, a przepis daje wiele możliwości - z rodzynkami, z owocami, z kruszonką na wierzchu, przełożone dżemem...albo po prostu zwykłe drożdżowe ciacho:) Z tej porcji wyszła mi mała keksówka (około 25 cm długości), więc następnym razem jedyne co, trzeba będzie zmienić w przepisie, to podwoić porcję!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 3 dag drożdży
- 1/4 kostki masła
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- jajo + żółtko
- szczypta soli
- garść rodzynek - opcjonalnie (można również upiec z dowolnymi owocami:)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, następnie rozprowadzić ciepłym mlekiem, przykryć ściereczką i odstawić, żeby ruszyły.
Rozczyn wlać do mąki, dodać resztę składników - rodzynki też! (masło wcześniej roztopić), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby podrosło.
Wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę, odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 30 minut (ja wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 50ºC).
Piec około 35 minut w temperaturze 180ºC (góra +dół).
Ze szklaneczką mleka mamy pyszne śniadanie;)
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾