Deser

Kisiel jabłkowy dla starszaka

Kisiel - smak dzieciństwa i wspomnienie przedszkolnego deseru zabieganego ojca;)

Propozycja dla dzieci raczej po 1. roku życia.

Chyba, że decydujemy się na wprowadzenie przypraw takich jak: goździki, cynamon, wanilia, kurkuma wcześniej:)

 

A z okazji dzisiejszego święta akcent Walentynkowy też jest;)

 

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 goździki
  • szczypta mielonego cynamonu
  • kawałeczek laski wanilii
  • szczypta kurkumy
  • sok z cytryny
  • syrop z agawy lub cukier trzcinowy

 

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), odłożyć około ¼ startych jabłek, a resztę zalać 1,5 szklanki wody, wrzucić laskę wanilii, cukier trzcinowy (jeżeli chcemy użyć) i goździki – gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Następnie wyjmujemy goździki i laskę wanilii (przekrawamy wzdłuż, wydłubujemy nasionka ostrym nożem i dodajemy do jabłek) i całość dokładnie miksujemy.

Pozostałe jabłka solidnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kurkumą i cynamonem - całość rozprowadzić w około 1/2 szklanki zimnej wody i mieszać do momentu, aż nie będzie grudek, dodać do zmiksowanej wcześniej masy jabłkowej, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i się zagotuje.

Kisiel zdjąć z ognia, dodać do niego starte jabłka, można dosłodzić syropem z agawy.

Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

kisiel jabłkowy dla starszaka

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾