Kisiel jabłkowy dla starszaka

Kisiel - smak dzieciństwa i wspomnienie przedszkolnego deseru zabieganego ojca;)
Propozycja dla dzieci raczej po 1. roku życia.
Chyba, że decydujemy się na wprowadzenie przypraw takich jak: goździki, cynamon, wanilia, kurkuma wcześniej:)
A z okazji dzisiejszego święta akcent Walentynkowy też jest;)
Składniki:
- 2 duże jabłka
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki wody
- 3 goździki
- szczypta mielonego cynamonu
- kawałeczek laski wanilii
- szczypta kurkumy
- sok z cytryny
- syrop z agawy lub cukier trzcinowy
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), odłożyć około ¼ startych jabłek, a resztę zalać 1,5 szklanki wody, wrzucić laskę wanilii, cukier trzcinowy (jeżeli chcemy użyć) i goździki – gotujemy, aż jabłka będą miękkie. Następnie wyjmujemy goździki i laskę wanilii (przekrawamy wzdłuż, wydłubujemy nasionka ostrym nożem i dodajemy do jabłek) i całość dokładnie miksujemy.
Pozostałe jabłka solidnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z kurkumą i cynamonem - całość rozprowadzić w około 1/2 szklanki zimnej wody i mieszać do momentu, aż nie będzie grudek, dodać do zmiksowanej wcześniej masy jabłkowej, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i się zagotuje.
Kisiel zdjąć z ognia, dodać do niego starte jabłka, można dosłodzić syropem z agawy.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾