Karobowe naleśniki z twarożkiem truskawkowym (po 8. miesiącu)
Truskawkowo nam! Sezon w pełni, więc zajadamy truskawki pod każdą postacią - dziś jako nadzienie do naleśników:)
Zwykłe naleśniki dzięki dodatkowi karobu/kakao zdecydowanie zyskują w oczach dzieci... Smak czekoladowo-karobowy + truskawki = pewnik obiadowy!
Składniki:
CIASTO NALEŚNIKOWE (na około 8-10 naleśników)
- 2 jaja
- 20 dkg mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody
- 1-2 łyżki karobu lub kakao
- olej rzepakowy do smażenia
FARSZ
- 30 dkg twarogu półtłustego
- 20 dkg truskawek
Sposób przygotowania:
Mleko zmieszać z wodą.
Całe jaja roztrzepać lub zmiksować w wyższym naczyniu. Dodawać do nich po trochu mleka z wodą i mąkę zmieszaną z karobem/kakao - zmiksować na jednolitą masę i dać jej 'odpocząć'.
W tym czasie rozgnieść twarożek z truskawkami (lub zmiksować na gładko).
Usmażyć naleśniki i posmarować twarożkiem truskawkowym. Pyszne na ciepło i na zimno (zwłaszcza w upały;).
Smacznego!
Komentarze (2)
Misie_Patysie 18 czerwca 2019
Pychotaaaaa, mój mały niejadek wsuwał jak maszyna;)
Odpowiedz ⇾yuliya_mn 11 czerwca 2019
Że też wcześniej nie wpadłam na to, żeby do ciasta naleśnikowego dodać kakao! ge-nial-ne!
Odpowiedz ⇾