Śniadanie/Kolacja

Pancake Misie (od 8-9 miesiąca)

pancake misie na maślance

Puszyste, mięciutkie, delikatne, niepozorne, szybkie w przygotowaniu i przepyszne:)

Można podawać solo, z owocami, z dżemem... na śniadanie, kolację, podwieczorek, na II. śniadanie, na nagły głód w pracy - jednym słowem te misie są u-ni-wer-sal-ne!

Bo proste przepisy są najlepsze;)

Składniki (na około 20 sztuk):

  • 1 szklanka mąki (pszenna/orkiszowa/pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
  • 1 szklanka maślanki naturalnej (smakowa nada konkretnego charakteru, ale pod warunkiem, że lubicie dany smak;)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru kokosowego (lub innego słodziwa)
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • nasionka z 1/3 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypujemy: mąkę, maślankę, proszek do pieczenia, cukier (słodziwo), żółtko jaja, olej i nasionka z laski wanilii - wszystko krótko mieszamy mikserem.

W drugiej misce ubijamy białko i miksujemy na sztywno - dodajemy do pozostałych składników i delikatnie łączymy ze sobą.

Rozgrzewamy patelnię (mocno!) i dużą łyżką nalewamy "głowy" misiów, po chwili małą łyżeczką robimy uszka. Smażymy na małym ogniu - gdy pojawią się pęcherzyki, obracamy na drugą stronę. Obsmażamy aż się zrumieni.

Misiowa rodzinka poniżej ;)

pancake na maslance

pancake z dżemem

Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾