Pancake Misie (od 8-9 miesiąca)
Puszyste, mięciutkie, delikatne, niepozorne, szybkie w przygotowaniu i przepyszne:)
Można podawać solo, z owocami, z dżemem... na śniadanie, kolację, podwieczorek, na II. śniadanie, na nagły głód w pracy - jednym słowem te misie są u-ni-wer-sal-ne!
Bo proste przepisy są najlepsze;)
Składniki (na około 20 sztuk):
- 1 szklanka mąki (pszenna/orkiszowa/pół na pół pszenna i pełnoziarnista)
- 1 szklanka maślanki naturalnej (smakowa nada konkretnego charakteru, ale pod warunkiem, że lubicie dany smak;)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru kokosowego (lub innego słodziwa)
- 1 jajko (osobno białko i żółtko)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- nasionka z 1/3 laski wanilii
Sposób przygotowania:
Do jednej miski wsypujemy: mąkę, maślankę, proszek do pieczenia, cukier (słodziwo), żółtko jaja, olej i nasionka z laski wanilii - wszystko krótko mieszamy mikserem.
W drugiej misce ubijamy białko i miksujemy na sztywno - dodajemy do pozostałych składników i delikatnie łączymy ze sobą.
Rozgrzewamy patelnię (mocno!) i dużą łyżką nalewamy "głowy" misiów, po chwili małą łyżeczką robimy uszka. Smażymy na małym ogniu - gdy pojawią się pęcherzyki, obracamy na drugą stronę. Obsmażamy aż się zrumieni.
Misiowa rodzinka poniżej ;)
Inspiracja przepisowa: alaantkoweblw.pl
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾