Pęczotto z pieczarkami i szpinakiem
Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak w roli głównej.
W wersji dla dzieci - bez pieczarek, ale dla rodziców jak najbardziej:)
Składniki:
- 300 g kaszy pęczak
- 300 g pieczarek
- 100 g świeżego szpinaku (baby)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 1/2 l bulionu
- 1/3 szklanki startego sera (np. grana padano, parmezan)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
- sól (opcjonalnie - do smaku)
- 3 łyżki posiekanej natka pietruszki (opcjonalnie:)
Sposób przygotowania:
Na oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do zarumienienia grzybów. Pieczarki zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną cebulę (kostka). Dodać suchą kaszę i smażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Kasza powinna być miękka i kleista.
Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę dusić. Można posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾