Obiad

Pęczotto z pieczarkami i szpinakiem

 

Pęczotto z pieczarkami i szpinakiem

Jednogarnkowe danie z kaszą pęczak w roli głównej.

W wersji dla dzieci - bez pieczarek, ale dla rodziców jak najbardziej:)

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak
  • 300 g pieczarek
  • 100 g świeżego szpinaku (baby)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 1/2 l bulionu
  • 1/3 szklanki startego sera (np. grana padano, parmezan)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
  • sól (opcjonalnie - do smaku)
  • 3 łyżki posiekanej natka pietruszki (opcjonalnie:)

Sposób przygotowania:

Na oleju podgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do zarumienienia grzybów. Pieczarki zdjąć z patelni. 

Na tej samej patelni usmażyć na łyżce masła i oliwy posiekaną cebulę (kostka). Dodać suchą kaszę i smażyć, aż stanie się szklista. Do kaszy wlewać po chochelce gorącego bulionu i gotować do całkowitego wchłonięcia płynu. Kasza powinna być miękka i kleista. 

Do kaszy dodać podsmażone wcześniej pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak, starty ser i łyżkę masła. Całość wymieszać i chwilę dusić. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego!

Pęczotto pieczarki i szpinak

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾