Zapiekany kurczak po 12. miesiącu
Propozycja nie tylko dla małego człowieka, ale dla całej rodziny.
Do kurczaka możemy za jednym zamachem zrobić domowe frytki i tym sposobem cały obiad przygotujemy w piekarniku:)
A jeżeli mamy w nadmiarze marchewki i jabłek - obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i surówka do obiadu gotowa.
Przygotowanie kurczaka zajmuje mniej czasu niż potrzeba, aby piekarnik się rozgrzał...świetna propozycja dla zabieganych i zarobionych;)
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- jabłko
- marchewka
- po płaskiej łyżeczce tymianku i rozmarynu
- 1/2 łyżeczki curry
- odrobina pieprzu
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na cienkie paseczki i ułóż w żaroodpornym naczyniu, wymieszaj dokładnie z przyprawami i odrobiną oliwy (można zostawić w takiej marynacie na ok. godzinę przed pieczeniem).
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wyłóż na kurczaka.
Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i ułóż na jabłkach.
Całość skrop oliwą z oliwek, przykryj i zapiekaj około pół godziny w 180ºC (termoobieg). W międzyczasie można przemieszać, żeby smaki się przegryzły a woda odparowała.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾