Frytki warzywne (po 8. miesiącu)
Rozpusta, czyli frytki!... ale ponieważ mama czuwa - to w wersji duuużo zdrowszej! Dzięki temu już maluchy mogą spokojnie spróbować pierwszego 'fast-slow-fooda' ;) a przy okazji wymasować swędzące dziąsełka i poćwiczyć małą motorykę, żucie i gryzienie:D
Składniki:
- wybrane warzywa: ziemniaki, marchewka, seler, bataty, korzeń pietruszki, burak - ilość dowolna, byle piekarnik pomieścił:)
- zioła prowansalskie
- kilka ząbków czosnku (nie trzeba ich jeść, ale dzięki niemu frytki będą bardziej aromatyczne)
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w słupki – wrzucić do garnka razem z obranymi ząbkami czosnku.
Posypać ziołami prowansalskimi, polać oliwą i wszystko dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200ºC przez około 20 minut.
* Można również podać z sosem jogurtowo-koperkowym (jogurt naturalny + posiekany koperek)
Smacznego!
Komentarze (4)
Judyta 18 czerwca 2019
Te frytki są o niebo lepsze od takich kupionych... no i 1000x zdrowsze, wiadomo;) jako danie samo w sobie czy jako dodatek, jemy teraz średnio raz w tygodniu:D
Odpowiedz ⇾Piaskowa_Babka 11 czerwca 2019
@Natka Frytki z selera moim zdaniem jeszcze lepsze niż te z buraka! Koniecznie wyprobuj:)
Odpowiedz ⇾Natka 11 czerwca 2019
Frytki z buraków? że to może być dobre?... tak sadzilam dopoki nie sprobowalam:D wersja z selera czeka do przetestowania:)
Odpowiedz ⇾neo_neo 8 czerwca 2019
Ukochane danie nie tylko mojej córeczki, ale calej rodziny:) zajadamy się przynajmniej raz w tygodniu... do tego ryba i obiad z głowy
Odpowiedz ⇾