Sernik z brzoskwiniami

Nie za słodki (więc nie zapycha i można zjeść więcej bez wyrzutów sumienia;), puszysty, z owocami i 'kruszonką' na wierzchu...niebo w gębie!
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki maki pszennej
- 250 g zimnego masła (margaryny)
- 5 żółtek (białka odkładamy do garnka na pianę)
- 3 łyżki cukru-pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka (całe)
- 3/4 szklanki cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
pozostałe:
- 5 białek (odłożone wcześniej;)
- 3/4 szklanki cukru-pudru
- 2 puszki brzoskwiń (albo 3, jeżeli chcemy mieć bardzo owocowy sernik;)
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Wszystkie składniki zagnieść.
Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków i na 2 godziny do lodówki (lub na krócej do zamrażarki). Ciasto musi być twarde na tyle, żeby dało się je zetrzeć na tarce.
MASA SEROWA:
Całe jajka utrzeć z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.
POZA TYM:
Brzoskwinie osączyć na sicie i pokroić na mniejsze części.
Ubić pianę z białek na sztywno (posól odrobinę białka przed ubijaniem - dzięki temu piana będzie sztywniejsza) i wymieszaj z cukrem.
A NASTĘPNIE:
Blachę o wymiarach 25x40 cm wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną (lub bułką tartą).
Wyjąć z lodówki/zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy.
Na to wyłożyć masę serową.
Na masie serowej ułożyć brzoskwinie.
Następnie równo wyłożyć ubitą pianę z cukrem.
Na wierzch zetrzeć drugi kawałek schłodzonego ciasta.
Piec około 1h w temperaturze 180ºC (termoobieg).
Sernik najlepszy jest na drugi dzień po nocy spędzonej w lodówce.
źródło inspiracji: www. mojewypieki.com
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾