Czarno-białe naleśniki (po 1. roku)
Chyba zdecydowana większość dzieci lubi naleśniki, prawda?
A te czarno-białe, zebrowate naleśniki skuszą nawet największego niejadka:)
Dziś ciasto w wersji mocno klasycznej, czyli z mlekiem i jajkami, ale równie pyszne wyjdą z przepisu dla alergików. Pamiętajcie wówczas, by zamiast kurkumy dodać karob, który nada kolor :)
Składniki:
na naleśniki:
- 2 jaja
- 20 dkg mąki pszennej (może być również pszenna pełnoziarnista)
- 1/4 l mleka
- 1/4 l wody (jeżeli dodamy gazowaną, naleśniki będą bardziej puszyste)
- szczypta soli
- płaska łyżka karobu
- oliwa z oliwek (odrobina do smażenia naleśników)
na nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego
- jogurt naturalny lub grecki (kilka łyżek)
- cukier trzcinowy - opcjonalnie do dosłodzenia
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj nadzienie: twaróg rozgnieć widelcem (lub mikserem) i połącz z kilkoma łyżkami jogurtu, wymieszaj lub zmiksuj na krem. Można odrobinę dosłodzić do smaku.
Teraz naleśniki:)
Mleko zmieszaj z wodą. Całe jaja ubij w garnuszku mikserem, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, dodaj szczyptę soli i karob, ponownie zmiksuj, żeby wszystkie składniki się połączyły.
Naleśniki usmaż na patelni z kroplą oliwy z oliwek. Można też dodać kilka kropel do ciasta, żeby nie przywierały do patelni.
Naleśniki posmaruj twarogiem i złóż w dowolny sposób.
Na świeżo - nadzienie rozpłynęło się pod wrażeniem gorących naleśników;)
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾