Kaszotto - czyli kasza gryczana, indyk, por, szpinak, kapusta pekińska

Jak w temacie - KASZOTTO :)
Proste, dość szybkie, bogate w warzywa (a przecież o to chodzi, żeby przemycić młodemu człowiekowi jak największą ich ilość:P), z dodatkiem mięsa stanowi już sycące danie - także do pracy.
I co ważne - podczas przygotowań brudzimy tylko 1 rondel;) takie dania to my lubimy:)))))
Składniki (na 2 porcje):
- 1 łyżka oleju z pestek winogron / oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 średni por
- 200 g filetu z indyka
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 100 g kaszy gryczanej
- 3/4 szklanki bulionu
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 100 g szpinaku sałatkowego
Sposób przygotowania:
W rondlu podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać posiekanego pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż por zmięknie.
Indyka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, grubo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Dodać do rondla z podduszonym porem i dokładnie obsmażyć.
Wsypać suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i podsmażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać bulion, wszystko razem zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.
Dodać drobno posiekaną kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie (już bez pokrywki) smażyć przez ok. 3 minuty - tak, żeby nadmiar płynu odparował.
Na koniec dodać opłukany szpinak, wymieszać i chwilkę podgrzać, aż szpinak zmięknie.
Smacznego!
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾