Obiad

Kaszotto - czyli kasza gryczana, indyk, por, szpinak, kapusta pekińska

kaszotto z indykiem porem kapustą pekińską

Jak w temacie - KASZOTTO :)

Proste, dość szybkie, bogate w warzywa (a przecież o to chodzi, żeby przemycić młodemu człowiekowi jak największą ich ilość:P), z dodatkiem mięsa stanowi już sycące danie - także do pracy.

I co ważne - podczas przygotowań brudzimy tylko 1 rondel;) takie dania to my lubimy:)))))

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 łyżka oleju z pestek winogron / oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni por
  • 200 g filetu z indyka
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 100 g szpinaku sałatkowego

Sposób przygotowania:

W rondlu podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać posiekanego pora, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 2 minuty mieszając. Przykryć i podgrzewać przez minutę aż por zmięknie. 

Indyka pokroić w małą kostkę, doprawić solą, grubo zmielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Dodać do rondla z podduszonym porem i dokładnie obsmażyć.

Wsypać suchą kaszę gryczaną, wymieszać składniki i podsmażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Wlać bulion, wszystko razem zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 5 minut.

Dodać drobno posiekaną kapustę pekińską, wymieszać, przykryć i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie (już bez pokrywki) smażyć przez ok. 3 minuty - tak, żeby nadmiar płynu odparował.

Na koniec dodać opłukany szpinak, wymieszać i chwilkę podgrzać, aż szpinak zmięknie.

Smacznego!

kaszotto z kaszą gryczaną

Zobacz również

Komentarze (0)

Zostaw komentarz ⇾