Kotlety w płatkach kukurydzianych
Kotlecik drobiowy w niecodziennym, dla niektórych może nawet ekstrawaganckim ubranku ;)
Złociutki i pyyyyyszny!
Składniki:
- filet z indyka (ilość zależy od tego, ilu małych ludzi chcemy nakarmić;)
- szczypta soli, pieprzu
- pieprz ziołowy, curry, zioła prowansalskie - po szczypcie
- pokruszone płatki kukurydziane
- jajko - rozbełtane, do panierowania
- oliwa z oliwek - do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso, opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, rozbić i posypać przyprawami.
Następnie przygotuj 2 miski: w jednej rozbełtaj jajko, do drugiej wsyp płatki kukurydziane i je pokrusz (świetnie wychodzi to pałką do ucierania ciasta). Po kolei maczaj rozbite i przyprawione kotlety najpierw w jajku, a potem w płatkach kukurydzianych.
Usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni polanej oliwą.
Po usmażeniu odsącz kotlety na papierowym ręczniku. Podajemy z ryżem (kaszą, ziemniakami) + ulubiona surówka :)
UWAGA! Kotleciki znikają w takim tempie, że złapać i sfotografować udało się już tylko jednego:D
Komentarze (0)
Zostaw komentarz ⇾